FAQ
Contactformulier
Meer informatie, advies, of vrijblijvend een offerte ontvangen?
Uw gegevens worden uitsluitend en éénmalig gebruikt om op uw vraag te reageren.
Deel deze pagina
Algemeen
Hoe werkt de Mosquito?
De Mosquito is bedoeld voor inzet op plaatsen waar "rondhangen" problemen of overlast geeft. Vaak zijn dit geïsoleerde locaties (verlaten schoolpleinen etc) of doorgangen zoals de ingangen van winkelcentra, stations e.d. waar ook passerende jongeren slechts kort verblijven. Onderzoek in Engeland waar de Mosquito ook veelvuldig wordt toegepast voor winkelingangen heeft aangetoond, dat het gemiddeld slechts 6 minuten duurt voordat een groep zich verspreid.
Eventuele hinder voor jongeren of ouderen die het geluid horen blijft meestal beperkt tot een korte waarneming.
Het geluid van de Mosquito heeft een heel andere toonhoogte dan die van veel geluiden om ons heen maar is typisch veel minder hard.
Is het geluid schadelijk of gevaarlijk?
Het in onze opdracht verrichte Akoestisch Onderzoek door TNO Industrie en Techniek concludeert dat voor het frequentiegebied en geluidsdrukniveau van de Mosquito® Mark II ook op korte afstand van de unit niet voor gehoorschade hoeft te worden gevreesd. In een rapportage van Volkskrant TV werd ook aandacht besteed aan dit onderwerp.
Dr. de Laat van het LUMC geeft in een bijdrage aan een reportage van "Eénvandaag" aan dat alleen bij herhaalde dagelijkse blootstelling gedurende een langere periode, op korte afstand van de Mosquito, gedurende meer dan 1 uur per dag een risicogrens op gehoorschade kan worden bereikt. Hij adviseert in de omgeving van de Mosquito te waarschuwen. Wij achten de kans op een dergelijke blootstelling gezien de plaatsen en tijden waarop de Mosquito gebruikt zal worden uiterst gering. Desgewenst kan op de aanwezigheid van de Mosquito worden gewezen met een waarschuwingsbord en heeft de Mosquito als standaard optie een waarschuwingsfunctie in de vorm van een pieptoon van een lagere frequentie die dus ook ouderen op de aanwezigheid van de Mosquito attendeert.
Wij adviseren in zijn algemeenheid maar zeker als iemand in de omgeving meldt bijzonder geluidsgevoelig te zijn, bij plaatsing en afstelling van de Mosquito met rechten en belangen van derden rekening te houden. Er zijn verschillende manieren waarop het geluidsvolume van de Mosquito kan worden gereduceerd. Wij informeren u graag in detail.
Zie voor meer informatie het hoofdstuk Veiligheid
Is de Mosquito (wettelijk) toegestaan? Is een vergunning nodig?
De Minister van BKZ schrijft op 26 maart 2008 in antwoord op Kamervragen geen aanleiding te zien om maatregelen tegen het gebruikt van de Mosquito te nemen. In haar antwoord geeft zij aan dat de Mosquito de voor het doel waar hij voor wordt ingezet een geschikte intensiteit heeft; de beperking in bewegingsvrijheid gering is; er geen sprake is van gehoorschade en het effect van het instrument goed blijkt te zijn.
Private partijen (scholen, woningcorporaties, bedrijven) moeten er bij plaatsing van een Mosquito rekening mee houden dat gemeenten op basis van Burgerlijk Wetboek of APV de mogelijkheid hebben achteraf op te treden tegen onrechtmatige plaatsingen. Sommige gemeenten hebben een specifiek Mosquito-Artikel in de APV opgenomen.Meestal kunt u op internet vinden hoe dit in uw gemeente is.
Bij plaatsing op eigen terrein buiten gehoorsafstand van de openbare weg is ook een APV niet van toepassing. Dit geldt ook voor plaatsing in een portiek door VVE of woningcorporatie. In geval van twijfel is overleg met gemeente en/of politie aan te bevelen. Uiteraard kunnen wij geen verantwoordelijkheid nemen voor maatregelen die de overheid op enig moment neemt.
Uiteraard moet bij plaatsing van de Mosquito in alle gevallen zorgvuldigheid worden betracht en rekening gehouden worden met de belangen van anderen en zeker ook kinderen.
Mosquito verboden in Belgíë?
Natuurlijk kan de Belgische overheid besluiten de Mosquito en andere middelen niet in te zetten bij de bestrijding van overlast. Dat is nu al feitelijk de situatie en een politieke keus. Voor een algemeen verbod lijkt ons echter geen basis aanwezig in het kader van Europese wetgeving omtrent het vrije verkeer van goederen. Voor een verbod ontbreekt ten enenmale een rechtvaardiging zoals aantoonbaar risico voor de volksgezondheid of het milieu. Wij volgen de behandeling van wetsontwerp uiteraard met belangstelling. Intussen blijft de Mosquito in België leverbaar.
Is de Mosquito geweld?
Elke kracht van meer geringe betekenis uitgeoefend op personen of acties waarvan fysieke dwang uitgaat.
De Mosquito is een geluidssysteem dat wordt ingezet om een bepaald gebied op bepaalde tijden onaantrekkelijk te maken voor hangjongeren. Op sommige plaatsen worden hiervoor klassieke muziek of een draaiorgel ingezet. Andere locaties worden hel verlicht. Het geluidsvolume van de Mosquito is minder dan dat van een draaiorgel. De toon (voor sommigen) irritanter. Volgens het subsidiariteitsbeginsel zou de Mosquito ons inziens eerder kunnen worden ingezet dan een draaiorgel.
Het geluid van de Mosquito is zeer populair bij jongeren als ringtone (om leraren te misleiden).
Naar onze mening is de Mosquito het meest vriendelijke middel dat tegen ernstige overlast veroorzakende jongeren kan worden ingezet. Geen geweld naar letter en geest van de hierboven genoemde definitie.
De Minister van BKZ schrijft op 26 maart 2008 in antwoord op Kamervragen geen aanleiding te zien om maatregelen tegen het gebruikt van de Mosquito te nemen. In haar antwoord geeft zij aan dat de Mosquito de voor het doel waar hij voor wordt ingezet een geschikte intensiteit heeft; de beperking in bewegingsvrijheid gering is; er geen sprake is van gehoorschade en het effect van het instrument goed blijkt te zijn.
Wat is de garantietermijn?
In geval van storingen dient de Mosquito deugdelijk verpakt ter reparatie of vervanging aan Rhine Consulting Group BV te worden geretourneerd.
Discrimineert de Mosquito?
Het gaat erom, dat de Mosquito wordt ingezet op plaatsen waar jongeren op een bepaalde tijd niets meer te zoeken hebben. Een speelveldje in een wijk is voor iedereen toegankelijk maar na 22.00 uur wordt onschuldig voetbal en geschreeuw overlast voor buurtbewoners die recht op rust hebben voor hun kinderen en zichzelf.
De entree van een flatgebouw is voor bewoners, niet voor buurtjongeren die er drinken, lawaai maken en rommel achterlaten. De speelplaats en zandbak van een peuterspeelzaal is er voor kinderen die er overdag spelen niet voor hun oudere broertjes en zusjes die er 's avonds glas, condooms, wietzakjes en andere rommel achterlaten of vernielingen aanrichten.
De suggestie dat de Mosquito discrimineert tussen onschuldige en "criminele" jongeren is in feite een stigmatisering van jongeren die op zich vaak niet anders doen dan vertier zoeken op een plaats waar zij - vaak onbewust - anderen ernstig hinderen door kleine kinderen uit hun slaap te houden of voor ouderen een bedreigende ervaring vormen. De Mosquito stigmatiseert niet maar spoort jongeren aan een andere locatie te zoeken. Voor jongeren die echt overlast veroorzaken en vernielingen plegen is inzet van de Mosquito nog een zeer milde maatregel.
Hoe robuust is de Mosquito?
Mozzy© heeft een robuuste kunststof behuizing en RVS front. Bij inbouw op voldoende hoogte in een overkapping of plafond is de unit afdoende beschermd tegen vandalisme.
Kan de Mosquito binnen worden gebruikt?
Indien het een grotere ruimte betreft kan de Mosquito Mark 4 worden ingezet. Doordat het geluid zal reflecteren is het bereik mogelijk anders dan buiten.
Hoe is het effect op jongeren die niet tot de doelgroep behoren?
Ook jongeren geven vaak aan een gevoel van onveiligheid te hebben als zij worden geconfronteerd met groepjes hangjongeren. Het is daarom onwaarschijnlijk, dat zij zich aan gericht ingezet geluid zullen storen. Hierbij kan nog genoemd worden dat een Mosquito ringtone (die wij niet leveren!) in veel landen waaronder Nederland één van de meest gedownloade (gekochte) ringtones is. Met deze ringtone kunnen kinderen b.v. op school hun mobiele telefoon gebruiken zonder dat leraren het (meestal) horen. Hieruit blijkt dat ook jongere kinderen het geluid best verdragen als het hun doel dient.
Werkt de Mosquito tegen duiven of andere dieren?
Ook andere vogels en dieren reageren niet op deze frequentie. De Mosquito werkt dus niet als afschrikkingsmiddel tegen kraaien, reigers, reeën, marters, muizen en andere dieren die u mogelijk last bezorgen. Huisdieren hebben dus ook geen last van het geluid. Uitvoerig (engels) onderzoek heeft aangetoond, dat (blindengeleide)honden ongevoelig zijn voor het geluid.
Wat is het bereik van de Mosquito?
Mozzy© heeft een bereik van 2 tot maximaal 10 meter.
Hoe snel heeft de Mosquito effect?
Als de locatie voor de betreffende jongeren om enige reden bijzonder aantrekkelijk is of als het ontbreekt aan alternatieven in de omgeving, kan het langer duren voor de plek zal worden gemeden.
Het geluid is bij korte waarneming in het voorbijgaan aanwezig maar niet belastend. De Mosquito richt zich tegen hangjongeren, niet tegen jongeren in het algemeen.
Wat is het verschil tussen de Mosquito en “Kattenverjagers” ?
Het effect van de Mosquito op honden is wetenschappelijk onderzocht door Rachel Moxon, Asher Allison and Gary C.W. England. Hun onderzoek “Effect of Ultrasonic Devices on the Distraction Behaviour of Guide Dogs” is gepubliceerd in het International Journal of Orientation & Mobility (Volume 3, Number 1, 2010).
Ons is geen wetenschappelijk onderzoek bekend naar de werking van kattenverjagers.
Bronnen op internet geven aan, dat zowel honden als katten geluiden met veel hogere frequenties kunnen waarnemen (tot 50 of zelfs 100.000 Hz. Bij mensen houdt het bij 20.000 Hz op). Het onderzoek van Moxon heeft al bevestigt, dat honden niet op het geluid van de Mosquito reageren. Onze eigen waarneming, dat dit ook voor katten geldt lijkt hierdoor bevestigd.
Hoe reageren honden?
Het effect van de Mosquito op honden is wetenschappelijk onderzocht door Rachel Moxon, Asher Allison and Gary C.W. England. Hun onderzoek “Effect of Ultrasonic Devices on the Distraction Behaviour of Guide Dogs” is gepubliceerd in het International Journal of Orientation & Mobility (Volume 3, Number 1, 2010).
Levert u aan particulieren?
Hoe kunnen wij bezoekers attenderen op de aanwezigheid van de Mosquito?
De Mosquito Mark 4 heeft ook in ingebouwde waarschuwingmogelijkheid. Indien deze functie is ingeschakeld produceert de Mosquito iedere minuut een korte pieptoon op een lagere frequentie die binnen het bereik van de Mosquito duidelijk waarneembaar is. Hierdoor kunnen ook ouderen vaststellen of het systeem functioneert. Indien een gebruiker de aanwezigheid van de Mosquito zou willen aangeven d.m.v. waarschuwingsstickers of borden kan deze functie hierbij een rol spelen.
Heeft de Mosquito effect op gehoorapparaten?
Kritische vragen over Mosquito
Wij respecteren de mening van sommigen die Mosquito een ongewenst instrument vinden in de omgang met hangjongeren en andere oplossing voorstaan zoals jeugdhonken, straatcoaches, politie-inzet e.d. Dit is echter een 100% politieke keuze. Vaak gebruiken tegenstanders bewust of door gebrek aan kennis aantoonbaar onjuiste of ongefundeerde steunargumenten in deze discussie. Of formuleren suggestieve vragen om tegen inzet van de Mosquito te argumenteren. Hieronder enkele voorbeelden:
Kritische vragen
Mosquito verplaatst het probleem van hangjongeren alleen maar lost het niet op.
Voor u als gebruiker is vermoedelijk het belangrijkste gegeven, dat hangjongeren de locatie van de Mosquito inderdaad zullen vermijden.
Het geluid van de Mosquito treft ook 'onschuldige' jongeren
Het bereik van de Mosquito en zeker van Mozzy is zeer beperkt. Vrijwel alle systemen die wij leveren worden op bepaalde tijden door een tijdschakelaar geactiveerd en hangen op plaatsen waar op die tijden langer verblijf van jongeren niet is gewenst. Bij het passeren van zo'n locatie is kortdurende blootstelling aan het geluid mogelijk. Waarschijnlijk zijn volume en duur van de door veel jongeren gedownloade Mosquito ringtone indringender. In ieder geval is het geluid niet schadelijk. Wij adviseren gebruikers bij plaatsing en afstelling nadrukkelijk rekening te houden met de belangen van anderen, ook van jongeren. De mogelijke beperkte irritatie die hier wordt veroorzaakt moeten worden afgewogen tegen de meestal zwaarwegende redenen op een bepaalde locatie tot plaatsing van een Mosquito over te gaan.
Het geluid van Mosquito is schadelijk
Dragers van gehoorapparaten hebben last van het geluid
Honden hebben ook last van de Mosquito
Ouderen horen het geluid ook
Natuurlijk zijn er op iedere regel uitzonderingen. Maar in dit geval heel weinig. Wij adviseren gebruikers van de Mosquito eventuele klachten over onbedoelde hinder serieus te nemen en bij plaatsing en afstelling van de Mosquito met de belangen van anderen rekening te houden.
Het geluid van de Mosquito veroorzaakt oor-en hoofdpijn
Het geluid treft ook ongeboren baby's
Door Frans onderzoek (1981. Perception auditive et réactivité foetale aux stimulations sonores. D.Querleu, X.Renard, G.Crépin) wordt aangetoond, dat babies voor de geboorte al reageren op geluiden als stemmen e.d. Uit het onderzoek blijkt echter ook duidelijk, dat dit beperkt is tot geluiden in het frequentiegebied van 1.500 - 2.000 Hz. Geluid met een hogere frequentie dringt door absorptie (zoals hierboven aangegeven) niet meer door.
De kans bestaat, dat baby's aan het geluid worden blootsgesteld terwijl hun begeleider het niet merkt
Mosquito is in België verboden
Er zijn in België relatief weinig Mosquito’s geplaatst. Vermoedelijk leveren hangjongeren daar minder problemen op. De Mosquito wordt ook niet – zoals in Nederland – door Gemeenten als “laatste remedie” of beheersinstrument gezien. De Mosquito is echter ook in Belgïe geenszins verboden. In mei 2013 is een wetsvoorstel dienaangaande ingediend dat vermoedelijk nog in behandeling is. Het voorstel betreft overigens niet alleen de Mosquito maar alle apparaten die gebruikt kunnen worden om overlast door hangjongeren te beperken. Genoemd worden met name roze TL-buizen op overlastplekken die huidproblemen bij jongeren zichtbaar maken en waarvan men verwacht dat de jongeren daardoor zo’n locatie zullen vermijden. Politiek lijkt hier voldoende steun voor. Of het spelen van klassieke muziek onder de beoogde wetgeving zou vallen is op dit moment niet bekend. Natuurlijk kan de Belgische overheid besluiten de Mosquito en andere middelen niet in te zetten bij de bestrijding van overlast. Dat is nu al feitelijk de situatie en een politieke keus. Voor een algemeen verbod lijkt ons echter geen basis aanwezig in het kader van Europese wetgeving omtrent het vrije verkeer van goederen. Voor een verbod ontbreekt ten enenmale een rechtvaardiging zoals aantoonbaar risico voor de volksgezondheid of het milieu. Wij volgen de behandeling van wetsontwerp uiteraard met belangstelling. Intussen blijft de Mosquito in Belgïe leverbaar.
Mosquito tast de vrijheid van jongeren aan.
Overigens sluit Mosquito juist goed aan bij het beleid van veel Gemeenten om schoolpleinen niet af te sluiten voor spelende (wijk)jeugd. Veel scholen plaatsen juist hekken omdat vooral oudere hangjongeren 's avonds voor overlast zorgen. Hierdoor verliezen wijken nog meer van de toch al schaarse speelruimte. Door de Mosquito selectief in te schakelen kan een speelplaats overdag toegankelijk blijven voor jonge kinderen die er die dingen doen waar het schooplein voor bestemd is en wordt de locatie 's avonds onaantrekkelijk als hangplek. Door de Mosquito te combineren met een tijdschakelaar kan het tijdstip waarop een gebied "virtueel op slot gaat" automatisch aan de omstandigheden worden aangepast.
In vergelijking met vaak met het zelfde oogmerk inmiddels op veel plaatsen in gebruik zijnde cameratoezicht werkt de Mosquito gericht en selectief. Passanten en omwonenden ondervinden geen hinder. Ook in de discussie en regelgeving over de verspreiding van camera's worden de verschillende belangen tegen elkaar afgewogen. Naar onze mening zou de drempel voor plaatsing van een Mosquito in deze context lager moeten zijn dan voor cameratoezicht.
Op verzoek sturen wij u de hierboven aangehaalde rapporten graag toe.